Paraćin forum
Registruj seTražiFAQ - Često Postavljana PitanjaLista članovaKorisničke grupePristupi
Odgovori na poruku Strana 1 od 2
Idi na stranu 1, 2  Sledeci
Brojimo sove!
Autor Poruka

Odgovoriti sa citatom
Poruka Brojimo sove! 
Naučno-istraživačko društvo studenata biologije „Josif Pančić” sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu ove zime organizuje brojanje sova utina u Srbiji. Projekat se sprovodi u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine i Ligom za ornitološku akciju (www.ptica.org).

Cilj projekta je da se utvrde lokacije zimskih jata sove utine Asio otus i brojnost sova u njima. Ova vrsta sova je jedna od retkih ptica grabljivica koja se nakon perioda gnežđenja udružuje u jata koja mogu brojati i preko 200 jedinki! Sove su izrazito korisne ptice u gradskim i seoskim sredinama jer se hrane glodarima koji su potencijalno štetni po poljoprivredu i zdravlje stanovništva.

Utine se najčešće okupljaju na četinarima (tuja, bor, jela) koji su u zavetrinama pored zgrada. U Vojvodini su zimska jata često pored crkava i škola, u neposrednoj blizini velikog broja ljudi.

Sve sove su zaštićene Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti i nije dozvoljeno njihovo uznemiravanje, proganjanje i ubijanje. Promene uslova u prirodi ne pogoduju sovama, pa ih je iz godine u godinu sve manje!

Ako poznajete mesta gde se ove ljupke ptice okupljaju, molimo Vas da nam javite. Naši saradnici će potom izaći na teren, zabeležiti brojnost utina i uslove u kojima one obitavaju.

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Odgovoriti sa citatom
Poruka Re: Brojimo sove! 
Nisam strucnjak za ptice tako da ne mogu razlikovati vrste sova. Mozda bi bilo dobro da postavite neku fotografiju sove utine.

Sove sam vidjao u blizini Paracina, pored puta Sisevac - Senje. Bilo ih je i u samom gradu, na topolama pored Crnice. U vreme bombardovanja 1999, kada su noci bile tise nego obicno mogle su se cuti samo sove. Bilo je izgleda i mladih koji su se oglasavali dugim piskavim zvukom. Te topole su sada posecene tako da ih vec dugo nisam cuo.

Odgovoriti sa citatom
Fotografiju sove utine mozete videti na:

http://www.srbijauzivo.co.yu/showthread.php?t=2154

Odgovoriti sa citatom

http://www.jagd.bz/stimmen/mp3/uhu.mp3

http://www.jagd.bz/stimmen/mp3/waldkauz.mp3

http://www.jagd.bz/stimmen/mp3/waldohreule.mp3

http://www.jagd.bz/stimmen/mp3/sperlingskauz.mp3

Eto mala pomoc i od mene kako izgledaju a imate i fajlove da skinete da ih cujete
ispod svake slike je Mp3

Plovim na camcu,boravim na splavu,kompletan uzitak ..

Odgovoriti sa citatom
Svaka cast Draganu za post.

Prva ja najveca sova u Evropi - buljina Bubo bubo, druga ja sumska sova Strix aluco, treca je utina Asio otus, a cetvrta je najmanja sova u Evropi vrapcasta sova Glaucidium passerinum.

Mislim da negde u Paracinu, u gradu ima zimsko jato sova utina. Na zalost, ja sam trenutno u Novom Sadu i necu moci da obidjem i prebrojim sove. Ima li volontera za takav zanimljiv poslic? Vec imamo preko 30 saradnika sriom Srbije.

Odgovoriti sa citatom
Letos ih je bilo tamo iza Hale sportova baš prilično i to velikih!

"Naš premijer, voljeni premijer, doktor Vojislav Koštunica! Ajmo veliki pozdrav", uzviknula je Svetlana Ražnatović.
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora

Odgovoriti sa citatom
Da li neko od vas poznaje cuvenog ornitologa Bratislava Grubaca? On je Paracinac.

Odgovoriti sa citatom
Peregrinus ::
Da li neko od vas poznaje cuvenog ornitologa Bratislava Grubaca? On je Paracinac.

Jel je On napisao knjigu "Orao Bradan"?On je komsija jednog mog skolskog druga.

Odgovoriti sa citatom
Lomatao se sa njim po Makedoniji i uz Grčku granicu Smile. Posmatrali Kanje, Bradane, crne Lešinare i morskog Sokola i razne zmije i škorpije Smile. Mlados ludos! Nije mi žao, nezaboravno iskustvo i veličanstvene ptice. Nikad neću da zaboravim osećaj kad nam je ogromni Bradan proleteo na 3m iznad glava, a ja se smrzo od prizora! Šteta što takvih ljudi nema malo više u ovoj zemlji.

Odgovoriti sa citatom
Grubac je neverovatan lik. I zaista veliki naucnik i zastitar prirode. Ako iko od vas ima zelju da istrazuje prirodu i ptice, slobodno nek se javi. Moja ekipa iz Novog Sada ove godine organizuje veliki broj istrazivackih i raznih drugih kampova, pa se mozemo dogovoriti oko ucesca.

A sova ima, podatke sakupljamo uglavnom u Vojvodini. Na veliku zalost, malo je ljudi juzno od Save i Dunava koji vole prirodu na pravi nacin. A previse je nekih drugih.

Odgovoriti sa citatom
Sve je ovo ok, ali nemoj da potenciramo podele, upravo trebamo suprotno. Geografska generalizacija jednostavno nije u praksi istinita, ja recimo severno do Save i Dunava znam mnogo ljudi koje interesuje tehnika a savim malo priroda, sto samo po sebi znaci da ne mora biti pravilo.
I da ostanem na topicu, na zapadu je jako popualrno u zadnje vreme posmatranje ptica i organziuju se ture i kampovi i to se jako dobro naplacuje pa eto vam ideja da pokusate da se povezete sa neki zapadnim ogranizacijama i spojite lepo sa korisnim. Na jednom slicnom topicu na ovom forumu sam ostavio link za glavna udruzenja u Svedskoj......

Odgovoriti sa citatom
RiV ::
Sve je ovo ok, ali nemoj da potenciramo podele, upravo trebamo suprotno. Geografska generalizacija jednostavno nije u praksi istinita, ja recimo severno do Save i Dunava znam mnogo ljudi koje interesuje tehnika a savim malo priroda, sto samo po sebi znaci da ne mora biti pravilo.
I da ostanem na topicu, na zapadu je jako popualrno u zadnje vreme posmatranje ptica i organziuju se ture i kampovi i to se jako dobro naplacuje pa eto vam ideja da pokusate da se povezete sa neki zapadnim ogranizacijama i spojite lepo sa korisnim. Na jednom slicnom topicu na ovom forumu sam ostavio link za glavna udruzenja u Svedskoj......

Smile Peregrinus je rodjen juzno od Save i Dunava, pa valjda zna Smile

Odgovoriti sa citatom
Najnovije fotke Katarine Paunovic sa naseg istrazivanja sova u Vojvodini mozete pogledati na:

http://s34.photobucket.com/albums/d149/CyberKat74/Owls_Banat-18Feb2007/

Uzivajte i mislite o tome.

Odgovoriti sa citatom
Danas sam kod skole Gimnazije u Paracinu  pronasla sovu koja je mesec ipo stara maltretirali su je neki momci,profesorka biologije i ja smo
je popele na drvo ali je stalno padala,donela sam je kuci i odvela do zoo vrta u jagodini gde su mi rekli da dodjem sutra oko 11. jer direktori nisu tu.. Cime se hrane sove da znam sta da joj dam i kako da joj dam vodu? Ne znam koja je vrsta sove.
Siva je sa malo preliva na braon i ma crnkasto oko ociju i belo iznad kljuna.. Ako neko moze da me uputi ili da neke informacije unapred hvala Smile

Odgovoriti sa citatom
maza92 ::
Danas sam kod skole Gimnazije u Paracinu  pronasla sovu koja je mesec ipo stara maltretirali su je neki momci,profesorka biologije i ja smo
je popele na drvo ali je stalno padala,donela sam je kuci i odvela do zoo vrta u jagodini gde su mi rekli da dodjem sutra oko 11. jer direktori nisu tu.. Cime se hrane sove da znam sta da joj dam i kako da joj dam vodu? Ne znam koja je vrsta sove.
Siva je sa malo preliva na braon i ma crnkasto oko ociju i belo iznad kljuna.. Ako neko moze da me uputi ili da neke informacije unapred hvala Smile

www.google.rs

sta jedu sove  Question

Nemojte da placate parking u PN- u jer je to kradja gradjana !

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora Yahoo Messenger
Prikaži poruke iz poslednjih:
Odgovori na poruku Strana 1 od 2
Idi na stranu 1, 2  Sledeci
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu