|
Strana 1 od 1
|
| Autor |
Poruka |
eXtreme
Site Admin
Pridružio: 08 Feb 2006
|
 Baka Kostandinka, najstarija žena u Srbiji
Baka Kostandinka spojila 3 veka, pamti 10 ratova
U selu Buljane kod Paraćina živi Kostadinka Momirović, u 105. godini života, najverovatnije najstarija žena u Srbiji, koja je spojila tri veka i pamti deset ratova. Baka Kosa, kako je odmila zovu u selu, živi kod unuka Radivoja i njegove supruge Milanke, prima penziju od 10.000 dinara, koju je nasledila od muža Vladimira, solunca za koga je pobegla sa 17 godina iz rodnog sela Izvora, kod Paraćina. Iako je u poznim godinama, Kosa je mentalno i fizički u dobroj kondiciji, a ukućani tvrde da nikada nije išla kod lekara, niti je primala injekcije, i dodaju da je svojevremeno pešačila do Paraćina, Ćuprije, Jagodine, Despotovca, nazivajući to šetnjom.
Starica šeretski ističe da nema mnogo godina - "samo pet posle stote" i da ima i koju godinu više, "ali oni iz Izvora mi zakinuše godinu-dve, ali svejedno, i ovako sam mnogo na teret unuku Radivoju i Milanki". "Ja sam poreklom iz Izvora, sela koje su Švabe zapalile. Pobegoh za moga Vladimira i udadoh se sa nepunih 17 godina. Još se nismo dobro ni upoznali, a on ode u rat, onaj Prvi balkanski, pa i Drugi, pa i Prvi svetski. Bilo je to 1912. godine. Čekala sam ga šest godina, čuvajući ovce, kopajući tuđe njive... I, znajte, nisam ga prevarila sa drugim...", priča baka Kosa. Rodila je dve kćerke - Milanku, koja je umrla, i Božidarku, kojoj su sada 82 godine.
"Kroz moj život prošlo je deset ratova, prolazili ovuda Turci, Švabe, Rusi, Bugari, naše bradonje i crveni. Da bih preživela, držala sam u ratu kafanu. Gosti svakakvi - pre podne dolaze Nemaci i Bugari, naveče četnici i pokoji partizan", kaže baka i dodaje da je bilo više teškog i ružnog u životu nego lepog. "Iako me Bog zaboravio, država i poštar nisu, svakoga meseca poštar donosi penziju", naglašava ona i napominje da ima sve što joj treba.
Poslednjih nekoliko meseci, kaže, "obilazi me neka komisija i proverava da li sam živa. Ne veruju, misle da sam pokojna, pa pare (penziju) uzima neko drugi. Da znaš, dugo će još čekati da mi upale sveću za pokoj duše".
Preko 60 godina Kostadinka je provela po Kučajskim planinama, čuvajući stoku. Za dugovečnost, preporučuje, najvažniji su zdrava prirodna hrana, čist vazduh i voda. Više treba jesti hranu iz prirode - koprive, gljive, mleko i sir, "a ja obožavam da jedem papriku, kupus i hleb iz pepela, uz jednu domaću rakiju i čašu crvenog vina".
Baba Kosa kaže da ustaje u pet sati, popije obavezno jutarnju kaficu i čaj, sluša redovno dnevnik Radio Beograda u 15 sati, a u krevet odlazi u 20 sati. Služe je unuci, praunuci, čukununuci i njihovi potomci. (Tanjug)
http://spd-rotterdam.com/modules/news/print.php?storyid=115&
_________________ "Just what you want to be, you will be in the end"
http://www.panoramio.com/user/193381
|
| 09.04.06 18:16 |
|
 |
asta la vista
Pridružio: 24 Avg 2006
|
 Podignut spomenik
I ovde si slagao.Baba je umrela bre prosle godine.Nemas pojma ili nisi dovoljno informisan. Prosetaj do naseg groblja da vidis.
|
| 24.08.06 14:27 |
|
 |
superbaka
Pridružio: 21 Apr 2006
|
 Re: Baka Kostandinka, najstarija žena u Srbiji
ja nisam siguran da je umrla, pogotovu ne prosle godine... da nisi nesto pomesao?
kaze baba:"sto nisam cvece da uzimaju pelcer od mene"...
_________________ www.vetportal.info
|
| 24.08.06 14:52 |
|
 |
eXtreme
Site Admin
Pridružio: 08 Feb 2006
|
 Re: Podignut spomenik
asta la vista ::I ovde si slagao.Baba je umrela bre prosle godine.Nemas pojma ili nisi dovoljno informisan. Prosetaj do naseg groblja da vidis.
Prema informacijama iz prve ruke, baba je još uvek živa i zdrava. Ja mislim da je Terminator ili pomešao groblja ili je pomešao babe.
_________________ "Just what you want to be, you will be in the end"
http://www.panoramio.com/user/193381
|
| 02.09.06 23:57 |
|
 |
Darkomih
Pridružio: 24 Jul 2006
|
Baba je ziva 1000000%, ne znam sto asta la vista siri dezinformacije
|
| 08.09.06 16:06 |
 |
 |
www.stubica.eu
Pridružio: 16 Avg 2008
|
 Baka Kosa je ziva 100% evo i slike sveze od prosle nedelje
Intervju : Baba Kosa iz Buljana
Koje, bre, akcije!
Najstarija akcionarka, baba Kosa (108) iz Buljana kod Paracina, ne veruje mnogo u pricu da ce država deliti gradjanima po hiljadu evra. Kostadinka Momirovic (108) iz sela Buljana primer je kako covek u svom veku može da živi u nekoliko država - u njenom slucaju šest, a da ne putuje dalje od svog grada - ovde je rec o Paracinu. Rodjena u prvoj godini prošlog veka, baka Kosa je najstarija Srpkinja i buduca najstarija akcionarka, jer joj je delegacija PTT pre više meseci došla na noge da bi se prijavila za besplatne državne akcije. Dolazili, slikali se, i otišli.
- More kak’e, bre, akcije! ce bidnu pare za nji’ tamo na vr’, a za narod ništa. Kažu da treba da cekam. Slomila sam nogu, a onaj iz Niš nece da ceka pare za protezu, nego sam morala da dam odma’. Dolazili mi direktori iz Jagodinu i Beograd sa osam limuzine, doneli mi tortu i buket, a sad me niki ne gleda. Na uši ne cujem, elektriku placam, a na oci ne vidim. Da su mi svi koji su dolazili dali po jedan dinar, imala bi pare za ovu carapu - ljutito ce baka Kosa pokazujuci protezu koju nosi vec mesec i po dana, otkako je imala otvoreni prelom potkolenice.
Inace, najstarija Srpkinja nikada ništa nije tražila niti dobila od države. Pošto joj je rodna kuca u selu Izvor bila spaljena, sa sedamnaest godina se udala za Radivoja koji je tek stigao sa Solunskog fronta. Celog veka je radila kao nadnicar.
- Sve sam njive u ovaj kraj premerila sa motiku. Niko mi nije pomagao. Ljudi prodavu njive pa zovu inženjeri da ih premere. Ja im kažem: Nemoj da bacate pare na inženjeri, ja cu vi tacno kažem kol’ka je njiva. Sve sam ocuvala od motiku. covek mi umro pre dva’jes’ sedam godine, a ja n’ umem d’ umrem - šali se baka Kosa.
Ipak, nije tacno da joj se država nikada nije obracala. Kada je prebacila stotu godinu, iz Zavoda za penziono i socijalno osiguranje tražili su joj potvrdu da je živa. Valjda nisu verovali da neko može da preturi preko glave citav vek, pa su posumnjali da familija podiže penziju na ime mrtve babe. Posle višednevnog preganjanja u baka Kosinu kucu došla je službenica mesne zajednice sa svedocima i izdala joj uverenje da je živa. Od tada nesmetano dobija penziju. Doduše, u poslednje vreme su se za nju interesovali i iz opštinske uprave u Paracinu i obecali da ce uplatiti 11.000 dinara koliko je koštala proteza. Za sada je sve ostalo samo na obecanju.
Baka Kosa ima oko pedeset potomaka. Živi sa unukom Vladimirom i snajom Milanom koji, uz pomoc ostalih unuka i praunuka, vode racuna o njoj. Ali vodi i ona racuna o njima. Osim što ukucanima svakog jutra izdaje radne zadatke, ona uvek zna gde se ko od potomaka nalazi i da li ima nekih problema. Raspituje se da li je neka cukununuka bezbedno stigla na more, kako idu studije, da li se neko zaposlio...
- U moj život me jurili Turci, Bugari i Nemci. Sve sam preživela i stalno radila. I sade dok ležim moram da radim. Tražim od snaje da mi donese bob ili pasulj pa ljuskam ovako u krevet. Šta ceš, mora od nešto da se živi...
MITO ZA LEKARE
Baka Kosa je za svojih sto osam godina veoma retko išla kod lekara, ali je naucila šta je korupcija.
- Jednom odem ja u Paracin kod doktori. Nije me ništa bolelo, no sam išla zbog mog coveka da mu dadu lekovi. A oni tamo piju i rucu. Ja cutim i cekam. Onda mi dojadi. Uzmem ono peceno pile što sam ponela i upadnem. Oni me pitaju: „Šta ‘oceš baba?“ a ja kažem: „Donela sam ovo pile da ga pregledaš. Ne znam šta mu je. Nece ni da kljuca ni da pije vodu“...
www.stubica.eu
_________________ Ako želite da ste srecni jedan dan, napite se,
ako želite da ste srecni mesec dana, oženite se,
a ako želite da ste srecni citav život, uzgajajte biljke....
Branislav Nesic
|
| 17.08.08 00:44 |
|
 |
www.stubica.eu
Pridružio: 16 Avg 2008
|
 8 jula 2009 U 110. GODINI UMRLA NAJSTARIJA SRPKINJA
8 jula 2009 U 110. GODINI UMRLA NAJSTARIJA SRPKINJA KOSTADINKA MOMIROVIĆ IZ BULJANA
PARAĆIN –U Buljanu, 8 jula 2009 u 2 sata po ponoći umrla je u 110. godini najstarija srpkinja, Kostadinka Momirović. Rođena je 6. marta 1900. , poslednje godine 19. veka, preživela 20. i upokojila se u 21. veku. Baka od tri veka je bila izuzetna osoba vedra duha i bistre pameti do poslednjeg daha. Iako fizički nemoćna njeno interesovanje za sve što se zbiva u kući i van nje plenilo je svakog, pa i brojne novinare koji su je često obilazili. Ovo je poslednja reportaža- intervju koju je Kurir objavio 10. avgusta prošle godine.Većina fotografija napravljena je na rodjendanskim skupovima, a bakin rođendan od stote godine redovno je bio porodično slavlje koje je okupljalo brojne baka Kosine potomke.
|
| 27.09.09 19:53 |
|
 |
acapn
Pridružio: 03 Avg 2007
|
 Re: 8 jula 2009 U 110. GODINI UMRLA NAJSTARIJA SRPKINJA
www.stubica.eu ::8 jula 2009 U 110. GODINI UMRLA NAJSTARIJA SRPKINJA KOSTADINKA MOMIROVIĆ IZ BULJANA
PARAĆIN –U Buljanu, 8 jula 2009 u 2 sata po ponoći umrla je u 110. godini najstarija srpkinja, Kostadinka Momirović. Rođena je 6. marta 1900. , poslednje godine 19. veka, preživela 20. i upokojila se u 21. veku. Baka od tri veka je bila izuzetna osoba vedra duha i bistre pameti do poslednjeg daha. Iako fizički nemoćna njeno interesovanje za sve što se zbiva u kući i van nje plenilo je svakog, pa i brojne novinare koji su je često obilazili. Ovo je poslednja reportaža- intervju koju je Kurir objavio 10. avgusta prošle godine.Većina fotografija napravljena je na rodjendanskim skupovima, a bakin rođendan od stote godine redovno je bio porodično slavlje koje je okupljalo brojne baka Kosine potomke.
Eh.. Bar se nazivela..
|
| 27.09.09 23:38 |
|
 |
yan9085
Pridružio: 23 Jun 2010
|
How influentital the Media on Teens Are
It has been a hot topic discussed heatedly for the time being that how indeed the media influence our teens. Different peopie come up with different opinions. The following passages are two different comments given by several teenagers ranging from 15 to 20.
World of Warcraft power leveling,
One, World of Warcraft power leveling Teens are the most influenced and the easiest to be influenced by
last chaos gold,the media.last chaos gold The media influence the way they dress, talk and conduct themselves. From the latest trends to the coolest celebrities, they imirate what they see, whether it's Katie Holmes's new haircut or the pink shirt that Christina Aguilera wore. So it follows that more serious actions like carrying arms or doing drugs could be copied as well.
aoc power leveling,
Young people are impressionable.aoc power leveling Therefore, some request that the media should take responsibility by changing some of the content of their shows especially those for teens. They are huge consumers of media, so networks should show them respect by promoting positive images. They think some shows confuse the lines between entertainment and life.The producers know their audiences are young, so they should realize that teens watching "reality" shows might not be able
aoc power leveling,
to tell the difference between fantasy and fiction.aoc power leveling
Opposing voices have also come from others. They think that they use the media--magazines, television and movies--to connect to one another and to the world, so naturally,they're influenced by the images the media present. For example, a boy would be lying if he said he didn't want to be like Brad Pitt. Pitt's flawless style, good looks and moneymaking talent seem to define what's "cool".
Final Fantasy XI GIL,
Nevertheless,Final Fantasy XI GIL those teens hold that the media only provide information, what they as viewers do with that knowledge is up to themselves. They have to learn to make their own choices and accept responsibility for their actions. To blame entertainment figures for certain crimes committed by teens is
funny.
aion kinah,
It's not the fault of TV.aion kinah Media are an expression of our culture--not the cause. It's time we stop making the media a scapegoat for our nation's problems. It's not the media's job to make sure kids understand what they're watching; that responsibility belongs to parents. Parents and schools should dedicate more time to establishing clear rules of discipline.The influence of parents and teachers--the teens' true role model--carries more weight with teenagers than what they hear on the radio or see at the movies.
|
| 23.06.10 03:56 |
|
 |
|
|
Sada je 08.09.10 11:08 | Sva vremena su UTC + 1 sat [DST omogućen]
|
Strana 1 od 1
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|