Paraćin forum
Registruj seTražiFAQ - Često Postavljana PitanjaLista članovaKorisničke grupePristupi
Odgovori na poruku Strana 1 od 1
SPALJIVANJE GUMA !
Autor Poruka

Odgovoriti sa citatom
Poruka SPALJIVANJE GUMA ! 
Pozdrav svima. Ja sam iz Kosjerića gde se uveliko borimo protiv uvodjenja guma i otpada kao alternativnog goriva u našoj cementari.
Posle ove vesti http://www.mondo.rs/s157899/Hronika_i_Drustvo/Spaljene_gume_ponovo_guse_Popovcane.html očekivao sam barem neke komentare na vašem forumu.

Ja nisam uspeo da pronadjem ništa što mi je prosto neverovatno. Dajte bre neko vaše iskustvo, komentar, fotografiju ( može i na PP).
Možete, ako hoćete i direktno da se obratite na našem forumu u temi posvećenoj tome.

http://www.kosjeric-forum.net/index.php?topic=1124.0

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku

Odgovoriti sa citatom
Poruka SPALJIVANJE GUMA ! 
Kako je Holcim veliki donator u Paraćinu, verovatno je Popovčanima ponestalo para
pa malo kroz medije tvrde pazar.
Pored toga kod nas su demokrate na vlasti te se možda malo i prećutkuje cela stvar.
Malo gareži iz cementare i nije nešto, ako se uzme u obzir bombardovanje 1999,
eksplozija vojnog magacina pre par godina, kao i svakodnevno spaljivanje otpada
sa deponije i spaljivanje kablova i guma radi izdvajanja bakra i drugih metala
čime se neki "naši privrednici" bave u blizini deponije.

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email

Odgovoriti sa citatom
Poruka Re: SPALJIVANJE GUMA ! 
Ama komšija, sve to isto važi i kod nas, uključujući demokrate i privatizaciju cementare.
Nego, mnogo nam još na sve to da nam spaljuju gume i komunalni otpad pred nosom. Naša cementara je udaljena od grada nepuna 2 kilometra. Zato nas i interesuje neko neposredno iskustvo iz prve ruke, pošto novinarima ne verujemo.

Inače, evo vam tabela sadržaja metala u korišćenim gumama:

Prevod: na pretpostavljenu potrošnju od 10.000 tona "proizvodi" se, evo samo ponešto:

Olovo-Pb 10-1600 kg
 Zn-cink   83 780 – 134 940 kg
 Sr-stroncijum 11,6 – 31,3 kg
 Cd-kadmijum      2,8 - 49,6 kg
 V-vanadijum       10 kg

Pri ovome, treba imati u vidu da lakoisparljive teške metale ne zaustavljaju nikakvi filteri. a dejstvo im je pogubno. Wikipedia:

"Kadmijum je element velike toksičnosti (nekoliko puta veće od arsena). Ima kancerogeno dejstvo, oštećuje bubrege, izaziva anemiju i bolesti kostiju“
” Soli cinka izazivaju rak ukoliko se unose u velikim količinama“.
 „Vanadijumom može doći do industrijskog zagađenja životne sredine, najznačajniji efekti su: oštećenje bubrega, nadražaj sluzokože sistema za disanje i za varenje“
“ Koncentriše se u kostima, odakle se vrlo teško uklanjaja“. itd.itd.

Odgovoriti sa citatom
Nismo mi te sreće da doživimo posledice iz tvoje tabele.

Nas u slivu Morave će pre da dokači radioaktivni otpad NATO projektila sa Kosova,
novi propis o dozvoljenoj (10X uvećanoj) radijaciji veštačkog djubriva, itd...

Odgovoriti sa citatom
  Komšija, ti me uteši baš ono pravo !

Nego, ovo me podseca na onaj , verovatno svima poznat , vic o Bosancu i Srbinu koje uhvati divlje pleme i naredi im da donesu po neku vocku , sa skrivenim ciljem da im ga zabiju , znate vec gde . Srbin donese bananu i prilkom te delikatne operacije pocinje da se smeje. Na pitanje : "zasto se smeje" , on odgovara : "da je upravo video Bosanca koji nosi lubenicu."

Mislim, svima nama su već uvalili po nešto. Samo sam hteo da saznam iz prve ruke, ima li istine u onom članku ?

Odgovoriti sa citatom
Evo, konačno su obelodanili krajnji cilj: SPALJIVANJE OTPADA U CEMENTARAMA !

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-05-05-2010/potpisan-memorandum-o-koriscenju-alternativnih-goriva

Šta to znači i za nas i za vas? Ukratko, možemo da se selimo.

Odgovoriti sa citatom
Otužno.

Citat:
Šta to znači i za nas i za vas? Ukratko, možemo da se selimo.

Sreća naša što će nam prodati jevtiniji cement, i time pomoći u preseljenju.

Zašto me to podseća na donacije za zdravstvo prozvanih trgovaca kolumbijskom belom supstancom.
Možda zbog sličnih posledica.
Državni aparat sebi daje za pravo da nekažnjeno ugrožava zdravlje svih stanovnika,
a danima trubi o odgovornosti i bezčašću "trgovaca kolumbiskom supstancom"
iako se zna da "belo" kupuje ko želi, svojevoljno. Za pare.
Kada država ugrožava svoje gradjane to je onda "opravdan korak ka evropi i svetloj budućnosti".
Čijoj i za koje pare?

Prikaži poruke iz poslednjih:
Odgovori na poruku Strana 1 od 1
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu